Alkutuotanto
Alkutuotannossa käytettävän veden laadulla on usein ratkaiseva merkitys tuotteiden turvallisuuden kannalta. Esimerkiksi puhtaan veden merkitys kasvisten mikrobiologiselle laadulle on erityisen suuri varsinkin silloin, kun vesi on kosketuksissa syötävien osien kanssa ja jos kasvikset syödään sellaisenaan kypsentämättömänä.
Vesi tulee tutkia, jos kasteluun käytettävä vesi on kaivovettä tai vesi otetaan luonnon pintavesilähteestä. Vedessä ei saa olla vierasta hajua tai makua eikä myöskään pieneliöitä, loisia tai vieraita aineita niin, että vesi voisi vaarantaa alkutuotannon tuotteiden ja niistä saatavien elintarvikkeiden turvallisuuden.
Toimija voi halutessaan tehdä Ruokaviraston vaatiman veden aistinvaraisen arvioinnin alkutuotantopaikalla. Muut tutkimukset tulee tehdä Ruokaviraston hyväksymässä laboratoriossa. Laboratoriomme on Ruokaviraston elintarvikelain nojalla nimetty laboratorio.
Näitä tutkimuksia ovat:
- Escherichia coli
- suolistoperäiset enterokokit
Aistinvaraiset arviot (väri, haju sekä syanobakteerit eli sinilevät) voidaan tutkia myös laboratoriossamme. Teemme myös muita kaivovesitutkimuksia.
Suomenkieliset lomakkeet
- Alkutuotannossa käytettävän veden tutkimus
Lisätietoja:
Ruokavirasto, alkutuotannossa käytettävän veden laatuvaatimukset
Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä
neuvonta ja näytteiden vastaanotto
02 274 0203
laboratorio@lsvsy.fi
laboratorion asiakasvastaava Reetta Kaumi
046 851 4525